Dragi prieteni, vă invit la un seminar online și prezentarea cărții "Amenințare și siguranță. Dimensiunea biologică a deciziilor cotidiene". 

Această carte are mai curând un caracter psihoeducațional și explicativ decât unul psihoterapeutic sau aplicativ.
Explicațiile acestei cărți vin în ajutorul înțelegerii de sine și a propriilor comportamente prin cunoașterea dimensiunii biologice a motivațiilor și a deciziilor pe care le facem zi de zi. Este oportun să cunoaștem care sunt rolul și funcțiile emoțiilor în viața noastră și dacă acestea pot fi controlate printr-o putere a rațiunii. Vom observa că la baza tuturor motivațiilor, reacțiilor, deciziilor și comportamentelor noastre se află un simplu mecanism de evaluare a amenințărilor și a siguranței, care determină un răspuns instantaneu în fața unor situații și toate comportamentele noastre pot fi ușor de înțeles în orizontul acestui mecanism, fără prea multe explicații filosofice și raționalizatoare. De asemenea, această carte descrie condițiile și factorii declanșatori ai tulburărilor afective, precum și acțiunile necesare pentru restabilirea funcționării normale a psihicului și a corpului nostru.

În cadrul seminarului vor fi prezentate câteva idei esențiale din cadrul cărții.

La moment, cartea poate fi procurată direct de la autor, prețul-200 lei.

Unde? Platforma ZOOM
Când? 8 noiembrie, ora 18.00
Durata? 1 h 30 min

 

Pentru participare este necesar să completați formularul de mai jos pentru a primi link către eveniment.
Linkul va fi expediat în ziua evenimentului. 

   Unele suferinţe morale provocate cuiva pot fi cercetate penal, omul poate fi tras la răspundere pentru insultă şi calomnie, însă altele nu pot fi niciodată observate şi raportate, dar care pot leza cu mult mai mult  demnitatea, stima şi imaginea de sine a persoanei, ba mai mult ca atât, unele daune morale pot fi ireversibile şi pot contribui la dezvoltarea diverselor psihopatologii (anxietate, depresie, tulburări grave de personalitate etc.) Există cumva o răspundere pentru provocarea acestor suferinţe?  Nu şi nici nu poate fi,  întrucât ţine de un aspect foarte subtil şi complex, unde etica umană şi legile psihicului uman se bat cap în cap,  iar gravitatea suferinţe sau o psihopatologie provocate nu

Read More: Despre educaţie şi traumă. "Nu mai plânge, uite ce urâtă eşti când plângi!"

 

Cum ar fi să întâlnești un străin, indiferent cine n-ar fi acesta, fie un măcelar ateist sau un agricultor budist, să-l privești atent în ochi și să trăiești profund experiența de validare și recunoaștere reciprocă. Adică să vezi întâi de toate aceeași ființă similară ție, cu aceleași nevoi emoționale, cu aceleași vulnerabilități și sensibilități umane și să conștientizezi că diferențele culturale sunt doar mecanisme variate în fața acelorași frici existențiale. Etichetele ne împiedică să vedem Omul Frumos!

Read More: Dincolo de etichete se află Omul Frumos // Recomandare de FILM

Tu eşti universul meu! Tu eşti viaţa mea! Tu eşti totul pentru mine! Noi doi suntem una... şi  multe alte expresii romantice par să exprime gradul de iubire şi siguranţă a unei relaţii. Fiecare rămâne copleşit de emoţii şi romantism, atunci când primeşte asemenea cuvinte. Dar în spatele acestor expresii romantice, adesea, se pot ascunde gânduri şi atitudini iraţionale care pot avea consecinţe negative, ba chiar toxice asupra relaţiei.

Psihologul american în problemele de cuplu Dr. Robert Hemflet  s-a exprimat ceva mai dur în privinţa unor versuri dintr-un cântec de dragoste. „Eşti soarele meu, singurul meu soare. Mă faci fericit când cerul e acoperit de nori... Te rog, nu-mi lua soarele vieţii.“„Tot ce vreau e să te iubesc...“„Eşti totul pentru mine...“  Cântece. Cântece cunoscute. Dacă ar exista legi împotriva celor care fac reclamă relaţiilor amoroase codependente, starurile pop ar ajunge la închisoare până când albumele lor ar începe să putrezească. La fel s-ar întâmpla cu o mulţimede filme şi cărţi, de beletristică sau nu."

Read More: Gândurile iraţionale în relaţiile de cuplu. De la romantism la toxicitate!
Sunt 7 ani de când am descoperit pasiunea pentru  trekking şi hiking. La început am fost motivat de dorinţa de a evada din rutina cotidiană, însă această pasiune s-a transformat mai mult într-un exerciţiu spiritual şi psihologic. Unele expediţii turistice  m-au  învăţat mult mai mult decât orice carte de psihologie, citită confortabil într-un colţişor al camerei.
Odată am fost întrebat: care este cea mai bună metodă de autocunoaştere? Am răspuns: dacă vrei să te autocunoşti cu adevărat... pleacă în pădure! În asemenea expediţii turistice ai ocazia să evadezi din rutina şi confortul cotidian şi să te arunge într-un mediu total necunoscut. Îţi spargi toate scenariile şi programele de viaţă. Aici ai ocazia să te întâlneşti cu tine şi să-ţi observi gândurile şi emoţiile la tot ceea ce ţi se întâmplă. Cum reacţionezi în lipsa hranei? Cum faci faţă epuizării fizice? Cum tolerezi condiţiile meteo nefavorabile? Ce gânduri ai când te rătăceşti şi eşti departe de civilizaţie? În ce măsură frumuseţile şi miracolele naturii te pot încărca energetic?      
Distanţa parcusă pe jos timp de o zi este de 20-35 km, iar durata medie a expediţiilor poate varia între 2 şi 10 zile, timp suficient să reflectezi la multe subiecte existenţiale şi să-ţi testezi limitele personale.    

Iată 7 lecţii pe care le-am învăţat în aceste expediţii, mai bine zis, am conştientizat.    
Read More: 7 lecţii învăţate în expediţiile turistice (trekking & hiking) FOTO/VIDEO
Într-o societate tot mai stresată şi anxioasă devine tot mai  popular  şi răspândite mesajele gândirii pozitive.  Mediul online este inundat de sute de articole şi seminare despre paşii necesari pentru o gândire pozitivă şi  un echilibru emoţional.

Îi pot înţelege pe unii speakeri motivaţionali,  care n-au nicio tangenţă cu psihologia ştiinţifică sau neuroştiinţele,  dar care cu un zâmbet molipsitor vorbesc despre efectele miraculoase ale gândirii pozitive.  Aceste mesaje se vând foarte bine într-o societate atât de stresată, ele devin ca nişte analgezice.  Dar îmi este mai dificil să-i înţeleg pe unii colegi de breaslă care transforma psihologia în nişte credinţe esoterice, fără a mai ţine cont de realităţile neurofiziologice, realităţi care pot fi  înregistrate şi cartografiate cu ajutorul tehnologiilor  medicale. Deşi, în faţa oamenilor, ei pot prezenta diverse argumente aşa-zis ştiinţifice care demosntrează anumite fabulaţii,  unii au devenit chiar şi experţi în mecanica cuantică care explică cum gândurile noastre se  propagă în univers şi atrag lucruri la care ne gândim. 
 
Read More: Riscurile gândirii pozitive

De ce copii sunt atât de curioși și dornici de a explora lumea, iar oamenii aflați în depresie nu vor nimic altceva decât să stea închiși în camera lor? De fapt, ambele manifestări comportamentale sunt două extreme ale unei axe. Axă care se referă la gradul de explorarea lumii, curiozitate, experimentare a noului, deschidere către inovație și cercetare, învățarea continuă și ieșirea din zona de confort. Fiecare dintre noi se regăsește undeva pe această axă - cineva toată viața este în căutarea experiențelor noi, altcineva preferă să rămână mai curând în zona sa de confort manifestând o apatie către activitățile de explorare și noutate.

 

Read More: Efecte stresului asupra hipocampului! (Video)
PSIHOSOMATICA - ARTICOLUL Nr.1

 
Am decis să scriu un şir de articole din domeniul psihosomaticii, fiind motivat de clienţii mei care manifestă o curiozitatea deosebită faţă de cauzele emoţionale ale bolilor somatice.    
Teoriile care vor fi expuse în aceste articole fac parte dintr-o abordare eclectică. Unele având demostraţii ştiinţifice suficient de riguroase, iar altele sunt mai curând ipoteze, căci încă nu dispun de o bază solidă care să arate cu precizie legăturile dintre cauzele emoţionale şi efectele somatice. Aceste ipoteze se bazează pe anumite interpretări a unor corelaţii şi date statistice. 
 
Personal utilizez  psihosomatica ca un instrument suplimentar în diagnosticare a conflictelor emoţionale ale subiectului.  Dacă subiectul manifestă anumite dureri musculare în anumite părţi ale corpului: greţuri, diaree, dureri de cap, dureri ale coloanei vertebrale, etc. atunci, aceste manifestări somatice le preiau ca indicatori suplimentari în ceea ce priveşte viaţa emoţională a subiectului. 
 
Read More: Cauzele emoţionale ale bolilor
ARTICOL NR.2 

Vezi AICI "Articolul Nr.1"

"Înainte de a ne familiariza cu teoriile psihosomatice este important
să ne asigurăm o poziţie analitică pentru a evita riscul alunecării în reducţionism şi tot felul de credinţe de genul dicţionarelor de vise sau a dicţionarelor psihosomatice. Este important să se înţeleagă că nu există formule mecanice care ar putea indica cu precizie legătura cauzală a conflcitul emoţional "X" care generează tulburarea organic "Y" sau cunoscând doar afecţiunea organică să putem deduce instantaneu conflictul emoţional reprimat. 
 
Toate explicaţiile care vor fi expuse în acest articol, şi în cele care urmează, se bazează în mare parte pe incidenţele statistice care exprimă anumite corelaţii dintre anumite boli şi conflicte emoţionale. Însă pentru fiecare caz în parte este necesar de o investigaţie separată. Informaţiile prezentate vă pot fi de ajutor doar ca indicatori sau ipoteze în privinţa unor tulburări organice, dar pentru o clarificare este necesar de consultarea unui psihoterapeut, dar nu înainte de consultarea unui medic generalist."  
 
Read More: Psihosomatica - Cauzele emoţionale ale tulburărilor de alimentaţie şi greutate
Dacă aș avea o posibilitate să mă întâlnesc cu persoana mea de acum 10 ani și să-i comunic că iubirea este totul, atunci cu siguranță că individul de la acea vârstă m-ar fi considerat un șarlatan și mi-ar fi trântit ușa-n nas. La acea vreme consideram că iubirea este apanajul celor slabi, a firelor romantice, a poeților căzuți în fața vulnerabilității emoționale. Consideram că iubirea  este o alegere și nicidecum o necesitate. 
 
Ba mai mult ca atât, vedeam iubirea ca o cauză a nebuniei și a gesturilor iraționale care pot provoca chiar și un război. Mai puțină iubire și mai multă rațiune, asta îmi era credința pentru a vedea o societate sănătoasă și izbăvită de rău. Am urmat facultatea de filosofie, în speranța de a înțelege condiția umană prin mijloacele raționale. Acest travaliu cognitiv a continuat și după, dar fără prea multe rezultate.
 
Read More: NEVOIA DE A IUBI ȘI DE A FI IUBIT

Clienți corporativi