Efecte stresului asupra hipocampului! (Video)

De ce copii sunt atât de curioși și dornici de a explora lumea, iar oamenii aflați în depresie nu vor nimic altceva decât să stea închiși în camera lor? De fapt, ambele manifestări comportamentale sunt două extreme ale unei axe. Axă care se referă la gradul de explorarea lumii, curiozitate, experimentare a noului, deschidere către inovație și cercetare, învățarea continuă și ieșirea din zona de confort. Fiecare dintre noi se regăsește undeva pe această axă - cineva toată viața este în căutarea experiențelor noi, altcineva preferă să rămână mai curând în zona sa de confort manifestând o apatie către activitățile de explorare și noutate.

 
Zona din creier, responsabilă pentru căutarea noului și care determină reacțiile de explorare, este hipocampul. Acest fapt a fost demonstrat științific în 2006, în baza unui experiment realizat de către Institutul Național de Sănătate Mentala din SUA (/www.nimh.nih.gov). Unui grup de animale, active și dornice de a explora teritorii noi, le-a fost iradiată o parte din hipocamp, pentru a le distruge o cantitate de neuroni. Fiind reintroduse în habitatul lor natural, animalele nu mai erau atât de entuziasmate în a explora. Acestea au preferat să rămână în mediul pe care îl cunoșteau- în zona de confort sau, altfel-zis, rutina se instalase în modul lor de viață.

Un alt studiu urmat acestuia, realizat deja pe subiecți umani, a demonstrat că glucocortizolul- un hormon secretat intensiv în timpul stresului- atacă și distruge foarte puternic celulele nervoase ale hipocampului, acesta fiind practic paralizat, iar funcțiile sale- diminuate. În consecință, unei persoane aflate în stare de stres îi scade foarte mult dorința de a face lucruri noi, de a ieși din rutina sa zilnică și din zona de confort. Astfel de persoane, de regulă, opun rezistență în a-și schimba viața. Anume din aceast motiv, când încerci să propui diverse activități energizante sau distractive unei persoane aflate în stare de tristețe sau depresie, în majoritatea cazurilor te ciocnești de încăpățânare și rezistență. Și viceversa, o persoană care se află într-o stare emoțională de beatitudine, îi crește dorința și entuziasmul de a încerca lucruri noi.


Chiar dacă neuronii hipocampului sunt supuși unui atac îndelungat a glucocorticoizilor, vestea bună e că acești neuroni se pot regenera. Astfel că, după eliminarea stresului, hipocampul poate reveni la funcționarea sa normală. 
Aveți grijă cum gestionați stresul și nu ignorați apariția diverselor efecte negative pe care acesta le poate avea asupra întregului organism.

Alte funcții și curiozități despre hipocamp vezi în video (cu subtitrare în română) de mai jos. 


Clienți corporativi